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Cemetery, owned in trust by a 50l(c)(3) trust appointed by the Loudoun County Circuit Court. The 
expansion would be onto adjoining property, not currently used for a cemetery. The oemetery predated 
County zoning and is subject to the provision that where a permined use becomes a special exception 
use it shaH be deemed to have approval, but expansion would require an additional special exception. 
The cemetery is zoned CR-\ and the proposed expansion is onto land split zoned CR-l/AR-1. 
Cemetery is special exception use in both districts. Section 5-637 includes performance standards for 
cemeteries, which standards are derived from provisions of the Code of Virginia regulating cemeteries. 
Under the Code of Virginia "churchyards" are exempt from local zoning. This cemetery cannot be 
considered a churchyard as it is not owned by a church. 
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February 6, 2013 

Mr. Robert Thompson 
P.O. Box 345 
Waterford, VA 20197 

RE: ZCOR 2013-0007 

- - - -------------------------------------------

Expansion of Waterford Union of Churches Cemelery onto neighboring land 
(PINs: 304-47-3640& 303-17-8429) 

Dear Mr. Thompson: 

This correspondence is in response to your January 23, 2013 electronic correspondence to me 
requesting a writlen determination concerning the possibility of expanding the existing 
Waterford Union of Churches Cemetery ("Cemetery"), located on PIN 303-17-8429 along 
Fairfax Street in Waterford. Specifically you have asked whether an expansion could be 
accomplished through means of a boundary line adjustment with the neighboring property or 
whether such an eKpansion would require approval of a special exception application. The short 
answer to your question is lhat approval of a special exception application would be required. A 
more detailed explanation follows. 

The Cemetery was established in 1825 and predated the establishment of the County's Zoning 
Ordinance. The Cemetery is currently zoned Countryside Residential-! (CR-1) under the 
Revised 1993 Zoning Ordinance ("Zoning Ordinance"). A cemetery is pennissible as a special 
exception use within the CR-1 Zoning District. Inasmuch as the Cemetery predated the Zoning 
Ordinance, and all previous iterations of the Zoning Ordinance, then pursuant to Section 1-
1 03(F)(2} of the Zoning Ordinance the Cemetery is deemed to have special exception approval. 
However, pursuant to this same section the expansion of the Cemetery will require the approval 
of a new special exception. Therefore, while the Cemetery is allowed to be located as it currently 
exists within the CR-l Zoning District, its expansion would require approval of a special 
exception application. 

Your proposed expansion to the subject property is into land that is not currently used for 
cemetery purposes, and such property, PIN 304-47-3640, is split zoned CR-1 and Agricu\tural­
Rural-1 (AR-1 ). You have not indicated which portion of the subject property you wish to use 
for your proposed expansion. However, the portion of the subject property that adjoins the 
Cemetery is zoned CR-1 , and is presumed to be the area of the proposed expansion. 
Nevertheless, both CR-1 and AR-1 zoning districts specify ''cemetery" as a special exception 
use. 

You should be aware that Section 5-637 of the Zoning Ordinance. a copy of which is attached 
hereto, contains reg.ulations that are specific to cemeteries. These regulations require, among 
other matters, that the minimum area for a cemetery is ten acres, that the cemetery uses must be 
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Mr. Rohen Thomfi!IOil 
Fei>Nifl 6. 2013 
Paac: 2 Gfl 

set back at least 150 feet from all lot I ines and most be set back at least 250 yards (750 feet) from 
a residence unless the property owner of such residence consents to having the cemetery located 
closer to their residence. 1 note that there are a number of residences within 250 yards of the 
Cemetery and the consent of the property owners of such residences will be required in order to 
reduce this 250 yard setback. 

Section 5-637(C)(2) of the Zoning Ordinance indicates that it derives these setback standards 
from Section 57-26 of the Code of Virginia. That Section of the Code of Virginia exempts 
"churchyards .. from the requirements of the Zoning Ordinance. However, the documentation 
you have provided to me shows that the Cemetery is not owned by a church, but is owned by a 
trust that enjoys 501(c)(3) standing with the Internal Revenue Service. While the Zoning 
Ordinance does not specifically define "churchyard"', it does specify that where a word, term or 
phrase is not defined in the Zoning Ordinance, then the word, tenn or phrase shall have the 
meaning ascribed to it in the latest edition of Webst.er's Unabridged Dictionary. Webster's 
defines a churchyard as a "yard which belongs to a church and often used for burials''. Since the 
Cemetery is not owned by a church, it cannot be deemed to be a "churchyard". 

You have also indicated that the proposed expansion would only be used for the interment of 
ashes and inquired as to whether this would mean that the expansion would not be considered to 
be a cemetery. Article 8 of the Zoning Ordinance defines a cemetery as "a place used or 
intended to be used for the interment of human remains or pet animal remains, and dedicated or 
designated for that purpose, including columbariums. mausoleums, and mortuaries when 
operated in conjunction with and within the boundaries of such cemetery". Therefore, even 
though the proposed expansion would only be for the interment of ashes, such use is still within 
the Zoning Ordinance's definition of a cemetery. 

I note, for your infonnation. that under the Code of Virginia definition of "cemetery", as found 
in Section 54. I -2310 of the Code, "the sprinkling of ashes or their burial in a biodegradable 
container on church grounds or their placement in a columbarium on church property shall not 
constitute the creation of a cemetery" (emphasis added). Otherwise, this section defines a 
cemetery as "any land or structure used or intended to be used for the interment of human 
remains. The term "interment" is defined to mean "all forms of final disposal of human remains, 
including but not Hmited to, earth burial, mausoleum entombment and niche or columbarium 
inumment ... 

This determination applies solely to the referenced property and is not binding upon the County, 
the Zoning Administrator, or any other official with respect to any other property. No person 
may rely upon this determination with respect to any property other than the referenced property. 
This opinion is valid as of the date of this letter and this opinion does not and shall not relieve the 
owner or any occupant of the propeny in question from the obligation to comply with all 
applicable Zoning Ordinance and other County Ordinance requirements. This opinion is based 
upon the text of the Zoning Ordinance as it exists today, February 6, 2013, and such text is 
subject to change . 

Please be advised that any person aggrieved, or any offtcer, depanment or agency of Loudoun 
County affected by any decision of the Zoning Administrator or by any order, requirement, 
decision or determination made by an administrative officer in the administration or enforcement 
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of the provisions of Lhe Revised /993 Zoning Ordinmrce may appeal said dec.::ision within thiny 
(30) days to the Board of Zoning Appeals in strict accordance with Section I 5.2-2311 of the 
Code of Virginia. This decision is final and unappealable if not appealed within 30 days. An 
application package for an appeal to the Board of Zoning Appeals may be obtained by visiting 
the Loudoun County Government Center, 1 Harrison St., S.E., Second Floor, Customer Service, 
Leesburg, VA. Two copies of the completed application must be submitted to the Department of 
Building and Development, Customer Service counter, with the fee payment of $350.00, within 
30 days from the date of this Jetter. 

Please contact me at 703-777.()507 if I can provide any additional information or assistance 
regarding the above matter. 

Sincerely, 

Larr Kelly 
Planner, Zoning A 

Attachment: Section 5-637 Revised /993 liming Ordinance 

cc: Nichole Dozier, Zoning Adminisltator 
Mark Stultz, Deputy Zoning Administrator 
Ron Brown, Deputy County Altomey 
Janet Clarke, Blue Ridge District Supervisor 
Scott K. York, Chainnan, Board of Supervisors 
Virginia Friend (Owner) P.O. Box 143, Waterford, VA 20197 
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"' RELIGIOUS AND CHARITABLE MATTERS; CEMETERIES § 57-26 

}
j '"l!:lltablleh'~ and "enlarre" are ·;:t u•ed "enla;ge" :lo be Ufted interchangeably, but th•t 

, ln&cm:hall(eably.- The language of thlft ~c· the 
1 

URe of one ucluded any idl!a that it 
tlon completely demonatrates th11t the l~gialn· embrR"ed or meant the other. Temple v. City o( 

J tuns dJci not, Intend the words "est.ablieh" and PeterJ!burg, 182 Va. ·U8, 29 S.E.2d 31i7 (19-44). 
-:t•.~· . :.. ,. ·• ' rl 
If' "P cf, . ... ~ I -.k· .A' . . 
}#'· · I 57-28~ Re8trfctlons &8 to locatlon.,of cemeteries and as to quantity of f lattd. - (1) Restrictions -ss to location . . ~ No cemetery shall be herealler 

r establish~ within a county or t.he corpOrate limite of any city or town, unless 
~ authorize4 by a,pprop·riate _otdi.n~nce subject to any zoning ordin~nce duly 
5 ., adopted by-the goy~rning b:ddy of such county, city or town; provided that 

( ' &,uthorizetion by county ordinance shall not be required for interment of the 
' · - 1 dead in any churchyard or for interment of members of a family on private 

_ · property; nor shall any cemetery be established within two hundred fifty 7.ards 
~" of~ny residence without the consent of the owner of the le~al and equttable 
I'_ /'..._ title of the residence; p~ovided that subject to th~ foregoing tf the !~cation f~r 
\\,_ ~.ht! proposed cemetery ts separated from any reaadence by a State highway. rt 

I
I.. ' n\ar -~ established upon such location without the consent of the owner of such 
~· ... ..:Jnce if it be not less than two hundred fifty feet from the residence at its 
het.rest point thereto; provided such prohibition and restriction shall not apply 

1 where the tract of land intended for use as a cemetery is eeparated from any 
y~ · reeidenc~ b_y a State hi~hway and now contains a public or private burial 

. ground and is not withm the corporate limits of any city or town; and no 
ce~etery·shall be hereafter established, and · · n of n 
~WfW7' other than a municipal or city cemetery, · · hree _ 

rd fan r n city, town or r com any. 
w c or a · w tc water is 
P.tiln und in conneillon lti_thJ~pyb ic water eu.f::!p y. 
~ · usntity of land.- othing contained in 1§ 51022 to 67-25 shall&e so 

1 
\!6nstrued as~ authorize a conveyance of more than three hundred acres or the 
~hdemnation of more than two acres of land for the use of a cemetery. 

· " 1 (3) Action for damages. - When damage is done to acljacent land by the 
'eilt.ablishment of such cemetery, whether eet.abliehed by purchase or con­

__ demnation,_the owners _w.hose lands have been damaged shall have a right to r action for such damage against any person, firm, cotporalion, or muniCipality, 
' establishing the cemetery; provided such action be instituted within one year 

ftom such establishment. 
• ... (4) Exceptions. -The prohibit ions a nd restrictions as to the location or 

e.tablishment of cemeteries shall not apply to the town of S tuart, in Patrick 
County, to the town of Gretna, in Pittay lvania County, to the town of 
Shennndaah in Paf(e County, or to the Woodbine Cemetery in the city of 
Harri80nburg, Rockmgham County. And if the location for the proposed ceme­
tery be in Norfolk County it may be established on such Ideation if consent 
thereto be ~Pven by the owners of every residence within two hundred fifty feet 
thereof at 1t& nearest point to any such residence, or if the location for the 
proposed cemetery is separated from any such residence by a State highway it 
mar be e8t.ablished upon such location without the consent of the owner of such 
retndence if it be not less than one hundred fifty feet from the residence at its 

. nearest point thereto. (Code 1919, § 56; 1926, p. 866; 1934 , p. 13; 1942, p . 102; 
_1944, p. 462; 1948, p. 492; 1962, c. 108; 1954, c. 10; 1960, c. 161.) . . ... 
, Parpoee and tcope. - Thie section e~eka to inhibition found in the ~etlion. Temple v . City 
protect two objeclll, nsmely re11idencea and of Petersburg, 182 Va. 418, 29 S.E.2d 367 

· land.- Lambert v. City of Norfolk, 108 Va. 269, 11944) . 
. 61 8.1!:. 778 (19081. 

To enlArge or add to a cemetery Is not to 
A cemetery may_not be eatabllt;hed ln_a ___ es~bUsh O!'e within the meaning oflhis IM!C· 1 

tlty or town, but It mey be added to or lion. 'femple v. City o( Petersburg, 182 Va. 418, --=----:~ 
ellla,.ed without running counter l.o the 29 S.E.2d 357 119441. 
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